Zakaj je pomembna strokovna vgradnja stekla?

Zakaj je pomembna strokovna vgradnja stekla?

V medijih ste lahko opazili, da je profesionalni golfist Tiger Woods februarja doživel hudo prometno nesrečo. Njegov SUV se je pri veliki hitrosti prevračal potem, ko je zadel robnik, vozilo pa je bilo spredaj povsem uničeno. Woods je utrpel hude poškodbe, a je že v domači oskrbi in k sreči dobro okreva. Pred še hujšimi posledicami pa so ga obvarovale varnostne blazine ter seveda varnostni pas, kot so povedali ogledniki.

Na fotografijah poškodovanega vozila pa smo lahko opazilli še eno pomembno dejstvo. Vetrobransko steklo je namreč prevračanju in uničenem sprednjem delu vozila navkljub ostalo v vozilu. Vetrobransko steklo namreč prispeva tudi do 34 odstotkov h karoserijski trdnosti vozila, kar je med prevračanjem pomembno. Nadalje prepreči, da bi v vozilo priletel zunanji predmet in poškodoval potnike ali obratno. Če vetrobransko steklo ob udarcu pade iz avtomobila, pa se lahko napačno odpre tudi voznikova ali sovoznikova varnostna blazina.

Zato je zelo pomembno, da menjavo vetrobranskega stekla opravijo izkušeni strokovnjaki z najboljšim orodjem.

Katera so tveganja slabe vgradnje vetrobranskega stekla?

  • vetrobransko steklo ne bi zadržalo eksplozije varnostne zračne blazine v primeru trčenja,
  • vetrobransko steklo ne bi zaščitilo notranjosti avtomobila v primeru prevračanja,
  • ob menjavi vetrobranskega stekla na avtomobilu, opremljenim z aktivnim varnostnim sistemom (ADAS). Pri takšnih vozilih je potrebna ponovna vzpostavitev sistemov – kalibracija.

Ne odlašajte s popravilom!