Carglass® Carglass® nasveti in novice Velika zmaga za Carglass® in Belron®: Sodišče Evropske unije odpravlja ovire za neodvisne servise

Velika zmaga za Carglass® in Belron®: Sodišče Evropske unije odpravlja ovire za neodvisne servise

5. oktobra 2023 je Sodišče Evropske unije z sodbo odpravilo protikonkurenčne ovire proizvajalcev vozil. S tem bo vsem neodvisnim servisom omogočen dostop do bistvenih podatkov o avtomobilih, kar izboljšuje pomen poštenih in enakih konkurenčnih pogojev na avtomobilskem poprodajnem trgu ter koristi, ki jih to prinaša potrošnikom.

Določene poprodajne storitve, vključno s kalibracijo naprednih asistenčnih sistemov (ADAS) po zamenjavi vetrobranskega stekla ali reševanjem težav, ki jih označujejo opozorilne lučke, zahtevajo dostop do podatkovnega toka avtomobila. Nekateri proizvajalci vozil vse bolj omejujejo dostop, ustvarjajo tehnične ovire in zahtevajo plačilo licenčnin. To povečuje nepotrebne stroške, vpliva na prosto konkurenco na poprodajnem trgu in svobodno izbiro potrošnikov ter lahko povzroči višje cene za potrošnike.

To vprašanje je bilo prvotno sproženo pri Okrožnem sodišču v Kölnu, ko sta Carglass® Nemčija in podjetje ATU, največja nemška veriga avtomehaničnih delavnic, vložila pritožbo zoper Fiat Chrysler (FCA Italy SpA). Ker je primer vključeval tolmačenje predpisov EU, se je deželno sodišče odločilo, da zadevo predloži Evropskemu sodišču.

Odločitev, ki jo je sprejelo Sodišče Evropske unije, zagotavlja pravno veljavo po vsej Uniji, pričakuje pa se, da bodo to odločitev upoštevali tudi v Združenem kraljestvu. Zavezujoča bo za vse proizvajalce vozil in neodvisne udeležence na trgu, vključno s podjetjem Carglass®.

Izjemen pomen zmage za konkurenčnost na trgu

V skupini Belron® se zavezujemo h konstruktivnemu sodelovanju z vsemi proizvajalci vozil, da bomo skupaj zagotovili učinkovito izvajanje te sodbe, tako da bodo potrošniki še naprej imeli koristi od konkurenčne ponudbe na trgu, ki jo prinaša neodvisni poprodajni sektor. Sodba Evropskega sodišča krepi poštene in enake konkurenčne pogoje na avtomobilskem poprodajnem trgu ter prinaša koristi potrošnikom.

»Sodba nas zelo veseli in verjamemo, da bo ta odločitev imela globalen vpliv na odločevalce, ko bodo reševali vprašanja pravice do popravila, ki jih ustvarja hitro naraščajoča raven tehnologije povezanih avtomobilov v vozilih ,« pritrjuje Carlos Brito, izvršni direktor podjetja Belron®.

Ključni vidik Sodišča EU je bil pomen kibernetske varnosti, ta odločitev pa potrjuje, da lahko proizvajalci vozil ustrezno obravnavajo vprašanja kibernetske varnosti, ne da bi bilo treba uvesti omejitve za poprodajni trg.

V podjetju Belron® je kibernetska varnost izrednega pomena, zato si nenehno prizadevamo, da naši sistemi ostanejo korak pred najnovejšimi grožnjami, da zaščitimo osebne podatke naših strank in zagotovimo varnost njihovih vozil. Stranke, ki k nam pripeljejo svoja vozila, nam zaupajo, da bomo naše delo, ki vključuje povezavo z njihovim vozilom prek vrat OBD, opravili kakovostno in učinkovito, pri čemer ne bomo ogrozili njihove varnosti ali kibernetske zaščite. »Prepričani smo, da so proizvajalci vozil, kot je FCA, sposobni ustrezno obvladovati kibernetska tveganja, ne da bi bilo treba neupravičeno omejiti dostop do sistemov/podatkov vozil (vključno prek OBD priključka), s čimer bi vplivali na neodvisno poprodajno servisiranje,« sklene Brito.

Odločitev Evropskega sodišča pozdravljamo tudi v Carglass® Slovenija

Zamenjava vetrobranskega stekla je vse bolj tehnično zapletena. V sodobnih vozilih so vetrobranska stekla pogosto opremljena z različnimi senzorji in kamerami, ki so del varnostno asistenčnih sistemov za pomoč vozniku pri vožnji.  Po zamenjavi vetrobranskega stekla trenutno približno 30% vseh vozil v Sloveniji potrebuje ponovno kalibracijo ADAS varnostno asistenčnih sistemov. Število bo pričakovano še naraslo, saj so vsi novi avtomobili opremljeni z ADAS varnostno asistenčnimi sistemi, saj je to tudi regulativa EU. Poleg tega mnoge naloge, ki se izvajajo v avtomehanični delavnici (bodisi popravilo ali vzdrževanje), zahtevajo, da mehanik dostopa do podatkovnega toka avtomobila prek tako imenovanega diagnostičnega priključka. (OBD).

Direktor Carglass® Slovenija, Dejan Šeruga, potrjuje kolegom v Belron® skupini: »Pričakujem, da bodo proizvajalci vozil spoštovali interpretacijo Evropskega sodišča in odpravili vse omejitve dostopa do OBD priključka. Tako bomo lahko Carglass® in ostali neodvisni servisi konkurirali uradnim zastopnikom avtomobilskih proizvajalcev brez omejitev, kot to določa zakonodaja EU.«

O podjetju Belron

Družba Belron® , del katerega je tudi Carglass® Slovenija je vodilna svetovna skupina za popravilo, menjavo in ponovno kalibracijo stekel na vseh vrstah vozil. Naše ključne blagovne znamke so Carglass®, Safelite® Autoglass in AutoGlass®. Delujemo v več kot 40 državah na šestih celinah prek dejavnosti v popolni lasti in franšiznih dejavnosti, poleg tega pa tesno sodelujemo z zavarovalnicami na področju uveljavljanja zavarovalnih zahtevkov. Naše glavno vodilo je reševanje težav voznikov z resnično zavzetostjo in   kreiranje najboljše uporabniške izkušnje za naše stranke, zaposlene in partnerje/ zavarovalnice.  V družbi Belron® je zaposlenih približno 29.000 delavcev, ki so leta 2022 oskrbeli več kot 15 milijonov strank, pri čemer so se osredotočili na najvišji nivo kakovosti storitev  po BWoF® (Belron® Way of Fitting) in z fokusom na najvišjo raven navduševanja strank .

Več podrobnosti je na voljo na spletni strani https://www.belron.com/

DELI:
Posebna ponudba