Carglass® Carglass® nasveti in novice Kako pogosto menjate brisalce?

Kako pogosto menjate brisalce?

Izkušeni vozniki vedo, da je dobra vidljivost v vsakem trenutku ključna za varno in kvalitetno vožnjo.

Pri tem so najpomembnejši kvalitetni brisalci, ki v slabih vremenskih razmerah naredijo razliko. A vsaki brisalci postanejo po določenem času neučinkoviti. Kdaj jih je potrebno zamenjati in čemu se moramo izogibati, da jih ne uničimo prehitro?

Pri Carglass®-u letno opravimo okoli 20.000 servisov avtomobilskih stekel, zato serviserji med svojim delom vidijo in otipajo tudi veliko metlic brisalcev. Dve leti so bili na to še posebej pozorni in ugotovili, da v kar 55 odstotkih primerov brisalci niso več brisali povsem zanesljivo. Posledice neoptimalnega delovanja brisalcev in okrnjene vidljivosti postanejo namreč izrazite šele v slabših vremenskih razmerah, ko je lahko že prepozno. Še posebej v mraku, ko je dobro brisanje najbolj pomembno za udobno in predvsem varno vožnjo.

Kako vem, kdaj je potrebno zamenjati brisalce?

Vas je že kdaj ujezilo, da vaši brisalci pozimi ne pobrišejo dobro umazanije s stekla? Takrat je gotovo zadnji čas, da jih zamenjate. Povprečnemu uporabniku priporočamo menjavo metlic brisalcev na vsaki dve leti. Sicer pa jih zamenjajte takrat, ko puščajo črte, naredijo meglico ter ko preskakujejo ali škripljejo.

Ko so brisalci enkrat poškodovani, lahko tudi sami povzročijo nekaj škode na vašem avtu. Če je gumica brisalcev že otrdela, na steklu ustvari komaj vidne praske. Te pa so lahko zelo moteče, ko se v steklo opre svetloba. Uničeni brisalci pa lahko tudi močneje poškodujejo vetrobransko steklo. Če metlice brisalcev že zelo dolgo časa niso bile zamenjane, se lahko gumica raztrga. Zato se zgodi, da začne po steklu drsati kovinsko ogrodje brisalcev. Priporočamo torej pravočasno menjavo brisalcev, saj se majhnih prask na vetrobranskem steklu ne da spolirati.

Življenjsko dobo brisalcev je mogoče tudi podaljšati

Z nekaterimi enostavnimi ukrepi, ki hitro pridejo v navado, bodo vaši brisalci dlje ostali v formi. Hitro se lahko namreč poškodujejo, če z njimi brišete po zamrznjenem steklu in prav tako ni dobro, če z brisalci brišete po suhem steklu – trenje hitreje izrabi metlico. Če vaš avto na primer dalj časa stoji na žgočem soncu, potem privzdignite brisalce, da se metlice ne »zapečejo« na steklo. Podobno je dobro storiti pozimi, da se metlice na steklo ne primrznejo in poškodujejo, ko boste brisalce prvič vklopili.

Sicer pa iz vetrobranskega stekla sproti čistite umazanijo, med čiščenjem avta očistite tudi brisalce – z mehko krpo ali gobo. Brisalce pa lahko poškodujejo tudi poškodbe vetrobranskega stekla, ki jih niste popravili ali stekla zamenjali – metlice se pričnejo zadevati v ostre robove in neravnine poškodovanega stekla, ki načenjajo mehko gumico brisalcev.

Najboljši brisalci na trgu, Bosch AeroTwin so v Carglass®-ovih poslovalnicah na voljo po najnižji ceni 29,99 evrov (za par metlic z vključeno montažo).

DELI:
Posebna ponudba