Carglass® Carglass® nasveti in novice Stekla pozimi – kako in zakaj jih je pomembno očistiti?

Stekla pozimi – kako in zakaj jih je pomembno očistiti?

Zaledenelo steklo je jutranja nadloga, ki se nam med zimo na avtomobilih pojavi ravno takrat, ko se mudi v službo in v šolo. Čiščenje pa je eno izmed tistih opravil, ki jih lahko nato opravimo površno. A zavoljo varnosti je zaledenela stekla potrebno temeljito očistiti, ob sneženju pa celotno vozilo.

Ponavadi za čiščenje ledu uporabimo seveda strgalo – to deluje hitro in učinkovito pri temperaturah okoli ničle. Kaj pa takrat, ko pritisne mraz in je steklo resnično zaledeleno? S preveliko silo ali uporabo neprimernih materialov lahko steklo namreč tudi popraskamo. Zato je ob izrazito nizkih temperaturih priporočljive več pazljivosti, izpod objema ledu pa moramo nato osvoboditi še brisalce. Zaledenele metlice namreč niso učinkovite, v kombinaciji z umazanijo pa lahko steklo prav tako poškodujejo.

Trdovratnejše plasti ledu se je zato ob plastičnem strgalu priporočilo lotiti s pomočjo sredstva za odmrzovanje. Sredstvo led stopi do te mere, da ga s strgalom nato temeljito odstranite brez uporabe sile, steklu pa s tem prihranite nepotreben stres. Sredstvo lahko pripravite tudi doma, a pri tem nikakor ne uporabite kisa. Uporabljajte strgalo iz trde plastike z gladkim robom, izogibajte pa se kovinskim in drugih plastičnim predmetom, kot so bančne kartice – četudi so še kako priročni. Prav tako odsvetujemo polivanje vroče vode. Prav zaradi nenadnih sprememb v temperaturi lahko steklo poči – še posebej, če ste na vetrobranskem steklu že imeli kakšno mikrorazpoko, ki je do takrat morda niste opazili. Nato vzemite krpo, jo namočite s sredstvom in tako obrišite še metlice brisalcev.

Ampak – to pomeni, da bomo morali zjutraj prej vstati in verjetno se vsi strinjamo, da je zmrzovanje stekla najbolje vsaj v določeni meri prepričiti, za kar pa svetujemo:

  • če je mogoče, vaše vozilo postavite v zavetje stavbe – naprej in čimbližje zidu;
  • pomaga tudi, če ob prihodu na parkirno mesto z brisalci enostavno očistite steklo – torej potegnete desno ročico; čisto steklo namreč zaledeni v manjši meri, kot umazano;
  • če se želite zanesljivo izogniti jutranjemu čiščenju vetrobranskega stekla, pa ga pokrijte z zimskim pokrivalom, ki se zatakne za stranska ogledala.

 

Nepravilno, še posebej pa netemeljito očiščeno zaledenelo steklo lahko torej nosi razmeroma velike posledice. Poškodbam vetrobranskega stekla pri čiščenju stekla se je z malo previdnosti najbolje izogniti. Prask se namreč ne da popraviti in steklo je potrebno zamenjati. A vetrobransko steklo pri Carglass-u zamenjamo v le uri in pol. Ko gre za varnost v prometu, pa so lahko posledice precej hujše. Na to se spomnite vedno, ko vas bo naslednjič zamikalo, da bi kakšen kotiček stekla pustili neočiščen.

 

DELI:
Posebna ponudba